Pentru a asigura eficiența logisticii maritime, există diferite tipuri de containere care permit transportul tuturor tipurilor de mărfuri. Fiecare dintre ele are caracteristici specifice care asigură siguranța livrării, încărcarea convenabilă și condițiile adecvate de transport. Am pregătit pentru Dvs. un articol detaliat despre tipurile și destinațiile containerelor maritime.
Cele mai comune tipuri de containere pentru transportul maritim
Cele mai des utilizate în transportul maritim sunt containerele de 20' (20 de picioare) și 40' (40 de picioare). Acest fapt se datorează caracterului lor universal. Datorită dimensiunilor convenabile și posibilității de a transporta diferite tipuri de mărfuri în ele, aceste tipuri sunt utilizate mai des decât celelalte.
Containerele de 20 de picioare
-
Containerele destinate transportului maritim de dimensiuni de 20 de picioare pot fi de diferite tipuri, fiecare dintre ele fiind destinat anumitor tipuri de mărfuri. Cele mai răspândite sunt:
- Standard. Capacitatea de încărcare este de până la 22 de tone. Are o ușă suficient de largă, care permite trecerea mărfurilor voluminoase.
- Container deschis. Capacitatea de încărcare este cu 0,5 tone mai mare decât cea a containerului standard, însă datorită acoperișului detașabil, poate transporta mărfuri înalte, care pot fi încărcate cu ajutorul unei macarale.
- Platformă. Acesta este cel mai deschis tip de container, fără pereți laterali. Există, de asemenea, varianta Flat Rack, care este format din bază și pereți de capăt care protejează mărfurile. Capacitatea de încărcare este crescută - 27,5 tone. Dimensiunile containerelor pentru transport maritim de tip "Platformă" permit transportul oricăror mărfuri de mari dimensiuni.
- Frigorific. Este o altă variantă a containerelor de 20 de picioare, cu caracteristica unică de a menține regimul de temperatură. Este potrivit pentru transportul de produse alimentare perisabile. Capacitatea de încărcare este medie în comparație cu variantele anterioare - până la 24 de tone.
Containere de 40 de picioare
-
Containerul de 40 de picioare pentru transportul maritim are puțin mai multe variante decât cel de 20 de picioare. Principala diferență a acestui container este capacitatea mai mare. Se disting următoarele tipuri principale:
- Standard. Destinat pentru încărcături de până la 26,5 tone.
- Deschis. Construcția este aceeași ca cea a containerului de 20 de picioare. Încărcare - până la 31,7 tone.
- High Cube - container cu capacitate sporită. Destinat pentru 30 de tone.
- Platformă. Poate transporta încărcături mari de până la 39,4 tone în total.
- Frigorific. Reprezintă un container cu frigider pentru menținerea temperaturii necesare. Destinat pentru 26 de tone.
- Frigorific cu capacitate sporită. Capacitățile sale - până la cinci tone de încărcături.
Clasificarea internațională a containerelor
-
Conform datelor Organizației Internaționale de Standardizare, sunt oficial stabilite următoarele tipuri de containere pentru transportul mărfurilor și denumirile lor, recunoscute în întreaga lume:
- BC / BU sau Bulk container - container destinat transportului de mărfuri uscate (adică altele decât lichide), în general mărfuri în vrac.
- DC. Denumirea completă - Dry Cube sau Dry container. Destinat conținutului uscat. Are o înălțime de 2,6 metri. Face parte din categoria de containere de 20 de picioare.
- DV (Dry Van). După caracteristicile sale, este similar cu varianta anterioară, dar face parte din categoria de containere de 40 de picioare. Are o capacitate de încărcare de 26,5 tone.
- FR, care mai este numit și Flat rack. Este o platformă fără acoperiș și pereți laterali, cu pereți de capăt. Este potrivit pentru încărcături foarte grele, asigurând încărcarea ușoară a acestora.
- GP. General purpose - container standard universal de 20/40 de picioare.
- HC - High cube. Este o variantă spațioasă: până la 2,9 metri în înălțime. Dimensiunile containerului maritim HC permit transportul de mărfuri înalte, cu o greutate de până la treizeci de tone.
- HTC. De asemenea, este cunoscut și sub numele de Heavy-tested container - un container metalic rezistent, întărit pentru încărcături grele. Capacitatea maximă este de 28,2 tone. Are două variante:
- PL sau Platform - o platformă fără niciun fel de pereți. Spre deosebire de FR, nu are nici măcar pereți de capăt, de aceea pe platformă pot fi transportate încărcături foarte lungi, voluminoase și agabaritice.
- PW. Containerul Pallet wide este un container nestandard, deoarece are o bază largă. Dimensiunile de gabarit ale containerului maritim PW permit plasarea a două paleți de 1,2 metri unul lângă altul.
- RE — Refrigerated container. Cunoscut și sub denumirile: RT, RS sau Reefer. Funcția principală a acestuia este - asigurarea stabilă a temperaturii la niveluri scăzute sau ridicate. Intervalul de temperatură de funcționare: între -20 și +20 °C. Este de neînlocuit pentru transportul de produse refrigerate, congelate și alte mărfuri perisabile.
- TC. Denumirea completă este Tank container. Acesta reprezintă o cisternă, cunoscut și sub denumirea de "tank", este destinat transportului de lichide și mărfuri în vrac.
- UP. Denumirea completă a acestui container este Upgraded. Particularitatea modelului este baza întărită, care asigură o capacitate ridicată de încărcare.
- VC / VT (absolut Ventilated container). Din denumire se înțelege că este vorba despre un container ventilat. Ventilația poate fi atât naturală (de exemplu, lipsa acoperișului), cât și artificială.
— HT sau Hard-Top. Cunoscut în special ca containerul de 45 de picioare. Particularitatea sa este "acoperişul-uşă" metalică, prin care se poate efectua încărcarea. Capacitatea de încărcare a HT-ului este de până la 27,9 tone.
— OT sau Open top - container de tip deschis cu un acoperiş flexibil și detașabil. Datorită acestui lucru, se asigură o bună ventilație și o încărcare verticală confortabilă a mărfurilor, a căror înălțime poate fi de până la 2,4 metri.
Avantajele transportului containerizat
-
Transportul în containere pe mare este o modalitate convenabilă de a livra o gamă largă de mărfuri în orice punct a lumii. Această modalitate de transport are numeroase avantaje:
- Siguranța fiabilă a mărfurilor datorită construcției solide și complexității în spargerea containerelor
- Siguranță împotriva incendiilor.
- Costuri reduse de transport.
- Transfer facil către alte moduri de transport.
- Dimensiunile containerelor maritime permit transportul oricărui tip de mărfuri, inclusiv a celor voluminoase, a celor care depășesc dimensiunile standard și a celor lungi.
- Transportul unui volum mare de mărfuri se poate face într-o singură cursă datorită posibilității de stivuire a containerelor și multe altele.