meniul
M3Cargo
meniul
+40 752 499 262 Livrare la cheie din China în România
m3Cargo - Отследить груз Urmărirea mărfurilor
m3Cargo - Ghid pentru început Ghid pentru început

Tot ce trebuie să știți despre vămuirea încărcăturii

497

Aceste informații trebuie cunoscute de toți antreprenorii care transportă mărfuri din străinătate.

Presupunem, că dumneavoastră sunteți un antreprenor privat. Ați cumpărat un scaun undeva în China și doriți să-l vindeți în România. Pentru a face acest lucru, trebuie să efectuați vămuirea scaunului: plătiți taxa, TVA-ul, alte taxe vamale, plătiți brokerului vamal pentru servicii și parcurgeți toate formalitățile. Numai după aceste procese scaunul intră în circulație pe teritoriul României, adică poate fi vândut.

Dacă este vorba despre afacere, vămuirea este întotdeauna necesară pentru toate mărfurile. Indiferent de ce fel de marfă transportați, care este greutatea și ce dimensiune are.

Același lucru valabil și pentru exporturi -‌ dacă ați decis să vindeți mărfuri în străinătate, trebuie să faceți vama, adică să treceți prin procedurile vamale din România.

Este convenabil să aduceți marfa din străinătate? Puteți calcula înainte de a face achiziția

Solicitarea unui broker vamal trebuie să fie efectuată înainte de achiziționarea mărfii. Brokerul va calcula costul vămuirii - astfel încât să înțelegeți dacă importarea acestui produs este profitabilă.

Puteți săvârși greșeli dacă încercați să calculați costul singur. De exemplu, uitați să includeți în preț taxele sau alte cheltuieli. Drept urmare, vămuirea va fi mai scumpă, pe când bunurile vor fi deja achiziționate.

    Pentru calcularea prețului trebuie să oferiți brokerului vamal următoarele date:

  • ce fel de mărfuri importați sau exportați;
  • un link către marfă sau specificațiile tehnice complete cu o fotografie;
  • câte bucăți, cât cântărește fiecare produs și greutatea totală a lotului;
  • marca comercială și producătorul;
  • țara de origine;
  • condițiile de livrare;
  • valoarea facturii.

Brokerul va putea calcula aproximativ costul vămuirii, pe baza căruia va fi posibilă calcularea prețului obiectiv a mărfii. Astfel, chiar înainte de comandă, veți putea înțelege dacă este profitabil să importați acest produs în România sau nu.

Nu veți reuși să întocmiți marfa independent

Pentru vămuire aveți nevoie de un software special de brokeraj vamal (o licență costă mai mult de $200), acreditare vamală, o cheie de semnătură electronică (depunerea declarației se efectuează doar online), experiență în colectarea declarațiilor vamale și lucrul cu documente. Mai mult de atât trebuie să citiți Legea Tarifului Vamal al României care are dimensiunea unei cărți întregi.

Everything you need to know about customs clearance of cargo-1.png

Și, de asemenea, trebuie să alegeți o subpoziție potrivită la nivel de câteva cifre - care denumește și codifică marfa introducând-o într-un sistem armonizat. Încadrarea tarifară a mărfurilor presupune determinarea subpoziţiei tarifare la care se clasifică mărfurile în una din nomenclaturile vamale.

Presupunem că clientul dorește să transporte un lot de mașini pentru copii. Chiar și mașina pentru copii poate să aibă cod numeric diferit, în funcție de dimensiune - mică sau mare, moale sau din plastic. Dacă greșiți, puteți fi acuzat de încercări care presupun reducerea valorii taxei, iar acest lucru presupune protocol privind încălcarea regulilor vamale și amendă.

Everything you need to know about customs clearance of cargo-2.png

Vămuirea fiecărei mărfi are particularități diferite. De exemplu, pentru a importa ceai, aveți nevoie de un certificat fitosanitar. Unele bunuri presupun o evaluare de către un expert independent sau certificat de calitate, un raport de laborator sau alte tipuri de documente.

Prețul vămuirii constă din mai multe componente

    Prețul vămuirii constă din:

  • taxă (este diferită, în funcție de marfă -‌ de la 0% la 15%);
  • TVA (20% pentru majoritatea bunurilor sau 7% pentru dispozitivele medicale);
  • serviciile unui broker vamal, terminal vamal și servicii conexe.

Everything you need to know about customs clearance of cargo-3.png

Procesul de vămuire nu depinde de țara de import, dar taxele sunt diferite

Pachetul de documente care este necesar pentru vămuirea mărfurilor la vamă nu diferă - indiferent de unde aduceți mărfurile: din China, Europa sau alte țări și continente. Setul de documente depinde doar de tipul de bunuri pe care le importați, însă taxele pentru importul de mărfuri din diferite țări sunt diferite. În unele situații, taxa poate fi mai mare decât valoarea mărfurilor.

Ce documente trebuie pentru a începe procesul de vămuire:

  1. Declarația de acreditare a companiei la vama (copie).
  2. Contract cu semnături și sigilii (copie) + specificația pentru produsele furnizate cu semnături și sigilii (dacă specificația nu este scrisă în contract, nu este nevoie să o furnizați).
  3. Factura în engleză și traducere în română.
  4. Lista de ambalare în engleză și traducere în română.
  5. Oferta comercială pentru produsele furnizate.
  6. Lista prețurilor pentru producția furnizată.
  7. Ordin de achitare de la bancă pentru plată sau plată anticipată a mărfurilor.
  8. Contract cu expeditorul semnat de ambele părți.
  9. O copie a facturii proforma (dacă plata în avans a mărfurilor a fost conform facturii proforma și proforma este indicată în ordinul de plată bancar).
  10. Certificat de origine (în lipsa unui certificat, o mențiune în factură despre țara de origine).
  11. Declarație de export de la expeditor.
  12. Document de transport.
  13. Contract de brokeraj.

Dacă sunt comise greșeli în documentație, există probabilitatea amendării.

Antreprenorii începători sunt tentați să economisească bani pe servicii de brokeraj astfel, ei încearcă să întocmească marfa individual. În cazul în care persoana nu a făcut niciodată activitate economică externă, poate achita $200 pentru pregătirea documentelor sau poate fi sancționată cu o amendă egală cu prețul întregii încărcături.

Un antreprenor cunoscut de-al nostru transporta pentru prima dată și a decis să se ocupe singur de documentație. Drept urmare, acesta nu a declarat în acte circa 50% din marfă. Vama a confiscat marfa și a depus un proces verbal de încălcare a regulilor vamale împotriva antreprenorului. Acesta a fost amendat cu valoarea bunurilor nedeclarate, care a constituit $ 180 mii. După litigii, antreprenorul a fost scutit de amendă, dar marfa confiscată nu a fost returnată. Tot procesul a durat aproximativ doi ani, iar domnul a primit prima jumătate a încărcăturii, precizată în documente, abia după 3 luni. Atât a durat vămuirea.

Erori pot fi de tot felul: cineva uită să-și acrediteze întreprinderea la vama, altcineva vrea să se înregistreze fără contract. Cineva aduce aparate de aer condiționat și vrea să le elibereze fără licență, iar altcineva uită să indice paleții ca ambalaj - acest lucru tot poate cauza probleme.

Des apar greșeli în calcularea valorii vamale a mărfurilor. Valoarea constituie prețul la care a fost cumpărat (indicat în factură) și costurile de transport în drumul spre frontieră. Dacă nu includeți această sumă, veți întâmpina dificultăți la momentul vămuirii și chiar penalități.

Înainte de vămuire, trebuie să întocmiți o notificare preliminară

Aceasta este o declarație vamală simplificată. Este emisă de un broker pentru camionul, containerul sau autoturismul, cu marfa să poată intra în țară și să ajungă la terminalul vamal, care se află pe teritoriul României. Ulterior, are loc vămuirea.

De obicei, vămuirea durează de la 1 la 5 zile

Totul depinde de complexitatea încărcăturii și de numărul de mărfuri.

Să lucrați cu brokerii și să faceți export sau import poate fi o experiență plăcută.

Comandând acest serviciu de la M3Cargo “la cheie” uitați de grija interacțiunii cu vama și de grija documentației. Prezența dumneavoastră la vamă nu este necesară, noi lucrăm iar dumneavoastră așteptați marfa. În fiecare an procesăm peste 1000 de mărfuri din China, Coreea, Taiwan, Europa și SUA și știm cum s-o facem fără probleme.


Комментарии

Еще нет комментариев, но Вы можете оставить первый

Оставить комментарий

Citesc și ei